Het verbaast me keer op keer hoeveel misvattingen er de…
Eetstoornis, eetbuien, suikerverslaving… het is maar een naam.
Onlangs kwam er een jonge vrouw naar me toe en wou wel eens weten of ze
een probleem had met eten, welbepaald met snoepen. Ze vertelde me haar verhaal en het kwam er op neer dat ze zei dat ze een suikerverslaving heeft, wat ze zelf benadrukte. Ik legde me haar mijn drie maanden programma uit, genaamd “vrij van eetstoornissen”. Het woord eetstoornissen sloeg in als een bom.
We zeggen liever “ik heb een suikerverslaving“, dan “ik heb een eetstoornis”. Het is maar een woord. Maar wanneer spreken we dan van een eetstoornis?
- Als je elk moment van de dag aan eten denkt waardoor je niet meer normaal kan functioneren
- Als je in het geheim je wil afzonderen om iets in je mond te steken
- Als je sociale bijeenkomsten afzegt omdat je juist een eetbui had
- Als je schuldgevoel hebt na een eetbui
- …
Samengevat, het beheerst je leven en neemt je vrijheid weg. Op die moment, leef je in functie van je eetstoornis. Het klinkt heel dramatisch maar het is wel zo.
Hoe je het ook wil noemen, als je het gevoel hebt niet meer vrij te zijn en het klein moment van genot niet meer afweegt tegen het schuld gevoel achteraf, is het tijd om in actie te komen.
Vanwaar komen eetstoornissen?
Een eetstoornis is een manier om met emoties om te gaan. Maar emoties kunnen we niet wegstoppen. Een typische eigenschap van een emotie is dat ze altijd naar de oppervlakte willen komen. Zoals je een ballon onder water wil houden. Hoe meer kracht je erop zet, hoe hoger hij uit het water popt. Ze blijven energie vragen tot je ze toelaat in je bewustzijn. Negeren of allerlei vermijdingsstrategieën toepassen heeft geen zin, integendeel het saboteert je.
Heb geen angst voor je emoties, ze zijn een onderdeel van ons.
Hoe ga je er mee om?
- Laat je emoties volledig toe en voel bewust.
- Heet je emotie welkom zoals je een vriend binnen laat in je huis.
- Benoem je emotie.
- Welke lichamelijk gevoel gaat er mee gepaard?
- Wat is het effect op je ademhaling?
- Wat zijn je gedachten?
- Wat wil dit me zeggen?
- Blijf rustig in- en uit ademen.
- Van je buik naar je kruin en terug.
- Weet dat emoties komen en gaan maar door ze toe te laten en ze niet weg te drukken gaan ze van kracht afnemen. Ze zullen nog wel eens terug komen maar altijd beetje van kracht verliezen.
Volgende keer als je nog eens overmand wordt door een emotie en je naar eten wil graaien, sta dan even op de rem, sluit je ogen en voel. Door bewust te voelen, gaan we ook bewuster eten.
Deze bewustwording is een proces waar ik je graag in begeleid. Samen achterhalen we de oorzaak, en gaan we opzoek naar persoonlijke oplossingen zodat jij terug in vrijheid kan leven
Heb je nog meer vragen aarzel niet met te contacteren.