Het verbaast me keer op keer hoeveel misvattingen er de…
Help, ik heb een eetbui!
Herken je dat? Je hebt een rotdag gehad op het werk, uren in de file gestaan en dan kom je thuis en de “plomb” is gesprongen.
Na een kaarsje te hebben aan gestoken plof je in de zetel geen zin meer om te bewegen en je denkt nu heb ik wel iets lekkers verdient. Je bestelt een pizza online en weet dat er nog een fles wijn staat van vorig feestje. Eigenlijk wou je dat bijhouden voor een andere gelegenheid maar jij gaat die soldaat maken. Dat staat vast, je hebt het trouwens verdiend.
Als dit maar een eenmalige gebeurtenis is zou ik zeggen niets aan de hand.
Maar als dit een terugkerend patroon is waar je je controle keer op keer verliest is het belangrijk om er bij stil te staan. Wanneer is het echt problematisch?
- 1.Als je last hebt van onbeheersbare eetbuien: Dat je het gevoel hebt om je te verwennen of straffen met eten maar er staat geen rem op.
- 2.Als je geobsedeerd bent van het getal op de weegschaal: je weet dat het getal op de weegschaal niet zoveel wil zeggen, maar het beïnvloedt eigenlijk heel je dag.
- 3.Als je gaat compenseren: na een eetbui ben je al terug een strategie aan het denken om heel deze boel te compenseren door niet meer te eten, te braken, laxeren of overmatig te gaan sporten.
- 4.Als je je schuldig voelt: dan komt er een stemmetje aanzetten hoe een ‘loser’ je bent, dat het weer allemaal van begin af moet starten.
- 5.Als je je schaamt: je probeert deze patronen met man en macht te verbergen voor andere. Eigenlijk weet niemand van je eetproblematiek.
- 6.Als je ongelukkiger wordt: je begint je op te sluiten, ga niet meer naar feestjes waar er wordt gegeten. Hierdoor word je onzekerder en eenzamer.
- 7.Als je je zorgen begint te maken over je gezondheid: deze obsessie in je hoofd over eten is niet alleen een psychische marteling maar op termijn ook een zware belasting op je fysieke gezondheid.
Er zijn toch enkele zaken die je op voorhand in acht kan nemen om deze eetbuien niet uit te lokken .
- 1.Ga uit het moment
Daar bedoel ik mee, ga fysiek in een andere ruimte dat gaat je andere gedachte geven. Andere gedachte andere handelingen.
2. Eet voldoende
Juist door altijd te compenseren met ‘niet te eten’ na een eetbui lok je het juist uit.Op deze manier hongert je lichaam naar voedingsmiddelen en deze strijd kan je niet winnen.
3. Hou je suikerspiegel evenwichtig
Door voldoende vezels te eten en de snelle koolhydraten achterwege te laten ga je veel minder last hebben in trek naar zoet.
4. Drink voldoende water
Soms zijn we onze dorst reflex verleerd en denken we dat we honger, goesting eigenlijk, hebben maar wil ons lichaam eigenlijk de vochtbalans in orde brengen.
5. Hou verleidingen uit huis
Je moet het niet moeilijker maken dan het eigenlijk al is. Als je verschillende keren per dag voorbij een schaal met snoep passeert is de kans groot dat je na enkele keren toch iets in je mond stopt. Op zich niet erg maar iemand met een eetverslaving heeft meestal de mentaliteit alles of niets!
6. Wat wil je echt?
Ga eens na voor jezelf wat je echt wil. Wat is je trigger? Ben je moe? Heb je daardoor suiker nodig om je instant energie te geven? Als je goed luistert naar je lichaam zal deze je veel informatie geven.
7. Alles mag
Maar jij bepaald wanneer. Neem zelf de regie over je leven. Je kan jezelf de vraag stellen:” de beslissing die ik nu neem ga ik er morgen nog achter staan of ga ik er spijt van hebben?” Als je daar volmondig JA op kan antwoorden, geniet ervan met al je zintuigen.
8. Slaap voldoende
Je moe voelen kan een eetbui uitlokken. Maar nog belangrijker na 2 uur slaap maakt je lichaam groeihormoon aan. Het helpt de lichaamsstofwisseling (metabolisme) te reguleren door vet te verbranden, spiermassa op te bouwen en het bloedsuikerniveau op peil te houden. Wat wil een mens nog meer tijdens zijn slaap. 🙂
Als je deze punten kan nastreven zal het al veel minder een uitdaging zijn om een evenwichtig eetpatroon te houden.
Heb je hier nog vragen rond aarzel niet me te contacteren.