Skip to content

Help, ik zit op een plateau!

Wat is een plateau?

Iets wat ik keer op keer uitleg aan mijn nieuwe klanten is dat ze een plateau kunnen verwachten na ongeveer 5 kg. En daarom wil ik er vandaag een blog over schrijven omdat dit zo gevreesd wordt.

Eerst en vooral wil ik zeggen dat een plateau normaal is, gezond en te verwachten tijdens het afslanken. Dit wil niet zeggen dat het metabolisme aan het vertragen is. Als je een ketogeen eetplan volgt zit je lichaam in ketose. Ketose is geen staat om het lichaam uit te hongeren maar maakt gebruik van het lichaamsvet. Op deze manier gaat het lichaam niet zuinig omspringen met de brandstof. Wat wel het geval is met een calorie- arm dieet. Studies bewijzen als je 35% minder calorieën inneemt zoals bij een traditioneel dieet je metabolisme met 30% tot 40% vertraagt. Als je dan je calorie inname terug verhoogt komen de kilo’s er in geen tijd terug aan. Echter wanneer je een ketogeen eetplan volgt, voelt dit voor je lichaam niet aan als calorie beperkend omdat het tekort aan energie wordt gecompenseerd door het opgeslagen lichaamsvet. Zo wordt het lichaamsvet in de lever omgezet in ketonen die gebruikt worden als brandstof. Dat is tevens de reden waarom een gezond ketogeen eetplan het meest efficiënte en gezondste manier is om af te slanken en het er ook af te houden.

Je kan een gewicht plateau verwachten rond de 5 kilo en duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. Als er een aanzienlijke hoeveelheid vet is afgegeven moet er een soort reorganisatie gebeuren voor het verder kan. Vijf kilo minder vet heeft een positief gevolg voor het hormonaal stelsel. Er treedt een soort genezing en herstel op. Daarom mag je een plateau omarmen want het is een helende fase. Een theorie zou kunnen zijn dat de hypothalamus, onze belangrijkste klier, die verantwoordelijk is voor het hormonaal evenwicht, een soort reset moet doen en daarom het lichaam in een lock-down- modus brengt. Zodat genezing optimaal kan plaats vinden.

Wat ook kan gebeuren, tijdens deze ketose toestand, is dat er een proces genaamd autofagie voorkomt. Op de weegschaal lijkt het of er niets veranderd maar toch verlies je centimeter. Autofagie is een proces waar het lichaam gereinigd wordt van dode – of beschadigde cellen en regenereren van nieuwe gezonde cellen. Dit is een genezingsfase.

Daarom vind ik het belangrijk om mijn klanten altijd te meten voor het geval dat de weegschaal blijkt stil te staan en de motivatie slinkt. Zo kan je zien dat je toch centimeters verliest en er heel veel aan de gang is in je lichaam. Dit fenomeen is te danken aan autofagie.

Wanneer je het intermittend vasten oefent gaat je lichaam meer groeihormoon (HGH) aanmaken wat spieropbouw in de hand werkt en beschermt tegen spierverlies. Bodybuilders op steroïden gebruiken HGH om snel spieren op te bouwen. Maar je kan dit op een natuurlijke manier bekomen door je ontbijt uit te stellen of te eten in een frame van 6 ā 8 uur. Spieren wegen meer dan vet dus je gewicht kan blijven staan maar je ontwikkelt meer spiermassa wat ten goede komt van je metabolisme. Je visceraal vet vermindert ook. Dit is het gevaarlijk vet dat rond je organen zit.

Als je volgende keer weer een poosje op gewicht blijft denk dan hier aan. Je lichaam werkt hard aan genezing en reparatie. Een plateau betekent NIET dat het lichaam gestopt is met af te slanken of dat je gefaald hebt. Geloof me er is niets mis. En onthoud, je verliest nooit gewicht in een rechte lijn er zullen altijd pieken en dalen zijn maar blijven volhouden. Laat dat getal op de weegschaal je motivatie niet beïnvloeden.

Als je eerlijk bent tegenover jezelf en je niet ‘cheat’ of onbewust toch zaken in je mond steekt kan een plateau van meer dan een week ook een psychologische reden hebben. Onderschat de kracht van je geest niet! Veel plateaus komen voor als we een bepaald veelbetekenend getal gaan bereiken:

  1. Bijvoorbeeld van een drievoudig – naar een tweevoudig cijfer. Of een belangrijk getal uit het verleden. Bijvoorbeeld het gewicht toen je trouwde, van baan veranderde of een traumatische levensgebeurtenis.

  • Vraag jezelf af wanneer je het laatst op dit gewicht was?

  • Wat betekent het voor mij om dit gewicht te bereiken?

  • Wat is het volgende doel als ik dit bereik?

  • Waar ben ik bang voor?

soms hechten we dingen aan een bepaald gewicht en dit kan het proces stoppen als we er nog niet emotioneel mee in overeenstemming zijn. Dit kan ook leiden naar sabotage gedrag.

Nog een reden om een plateau te vieren is deze emotionele en mentale genezing

Als je dan toch de weegschaal in beweging wil zetten kunnen deze zaken helpen:

  1. Eet één maaltijd voor één dag bestaande uit een hoogwaardige biologisch biefstuk met gefermenteerde groenten en een groene sla. Neem daarna een ontspannen bad met Epsom- zout en vroeg naar bed met enkele druppels lavendel olie op je hoofdkussen voor een goede nachtrust . Nog eventueel een kamille thee om volledig zen in bed te gaan.

  2. Gebruik je geest! Stem af op je onderbewuste en stel jezelf de vraag: Wanneer was ik als laatst op dit gewicht en geloof ik ook dat het mogelijk is? Visualiseer dit getal op de weegschaal. Zeg tegen jezelf dat het goed is, dat je veilig bent en dat je het kan.

  3. Leer omgaan met je stress. Stress verhoogt cortisol dat een toename van insuline stimuleert. Als er insuline in het bloed is kan er geen vetverbranding plaatst vinden. Als je gewicht verliest is je lichaam in een beveiligingsmodus of genezingsmodus. Daar en tegen als je gestresseerd bent bevindt je lichaam zich in een beschermingsmodus en dit zou ook de reden van een plateau kunnen zijn.

Mocht het toch nog niet lukken met deze tips vertrouw op je lichaam en weet dat er een diepe heling aan de gang is. Concentreer je vooral op de gezondheidsvoordelen en sta niet doe dat je innerlijke stem je saboteert. Begin zeker niet minder te eten. Na een plateau kan je soms meer gewicht verliezen dan je zou verwachten!!!

Back To Top